destkle nasıl destek sağlar?


Dünyada çözülmeyi bekleyen pek çok sorun var ve bu sorunların çözümü için bir araya gelen insanlar, dernekler, vakıflar, organizasyonlar iyi ki var. Dünyada olduğu gibi ülkemizde de birçok dernek, vakıf, topluluk, organizasyon gibi sivil toplum kuruluşu, toplumsal gelişime ve toplumsal sorunların çözümüne destek olmak amacı ile çeşitli çalışmalar ve projeler gerçekleştiriyorlar. Bu projelerin gerçekleştirilmesi için maddi destekler elbette önemli, ancak ayni destekler de onun kadar önemli ve kritik bir konu. Destkle.org, öncelikli olarak fayda yaratmaya çalışan bu organizasyonların ayni kaynak ihtiyaçlarının kitleler tarafından karşılanabilmesi için tasarlandı.

Ayni destek, doğrudan maddi bir destekte bulunmak yerine, çocuk yoksulluğundan aile içi istismara, eğitimden engelli bireylerin yaşamlarını kolaylaştırmaya kadar pek çok alanda sivil toplum kuruluşlarını desteklemenin basit bir yoludur.

Ayni destekler nelerdir?

Ayni destek, kâr amacı gütmeyen bir kuruluşa mal, hizmet, zaman ve uzmanlık dahil olmak üzere yapılan nakit dışı bir hediyedir. Bireyler, şirketler ve işletmeler ayni destekler sunabilirler. Birisi fiziksel bir nesne veya profesyonel uzmanlığını paylaştığında, büyük olasılıkla ayni bir destek yapıyor demektir. Örneğin, çocuklar için tasarlanan bir oyun alanına yeni banklar yapmak için kereste hediye ettiğinde veya bir tasarımcı bir işletme için karşılık beklemeden logo hazırladığında ayni destek yapmış olur.

Toplumsal ihtiyaçları nakdi desteklere ek olarak ayni destekler ile karşılamaya çalışan organizasyonların, platformların ve toplulukların, ihtiyaç duydukları malzemeleri listeleyip potansiyel destekçilerle paylaşabilecekleri ve yapılan destekleri yönetebilecekleri sistemlere olan ihtiyaçla ortaya çıkan Destkle.org, kaynak ihtiyaçlarının giderilmesi için ciddi bir efor sarf edilmesinin de önüne geçiyor.

 Peki, Destkle.org hangi durumlar ve neler için kullanılabilir?

Kâr amacı gütmeyen kuruluşlar genellikle misyonlarını desteklemeye yardımcı olması için bireylerden, işletmelerden ve kuruluşlardan gelecek ayni desteklere ihtiyaç duyarlar. Ayni destek, parasal destekten ziyade mal veya hizmetleri içerir.

Destkle.org için “kar amacı gütmeyen kuruluş” ve “sivil toplum kuruluşu” kavramı sadece dernek ve vakıfları değil, okulları, üniversiteleri, öğrenci topluluklarını, gönüllü organizasyonları, platformları, spor kulüpleri vb. gibi çok daha geniş bir grubu içermektedir.
Evsizliği sonlandırmak için çalışan yardım kuruluşu Emmaus Colchester da 2008 yılından beri ayni desteklerle evsiz insanlara yeni bir yaşam ve aidiyet duygusu sunuyor. Aynı anda yaklaşık 35 kişinin kalabileceği kapasiteye sahip bir ev sunan kuruluş, yüzey temizleyicileri, bulaşık makinesi tabletleri, çamaşır deterjanı, tuvalet kâğıdı, banyo malzemeleri, ev eşyaları ve piller dahil olmak üzere çok çeşitli ürünlerin teminini ayni destekler sayesinde yapıyor. Bir yardım kuruluşu olarak topluma fayda sağlamak ve tesisini korumak için temizlik ve ev ürünlerine dair ihtiyaçlarını ayni destekleye sağladığı gibi, yemeklerini de gönüllülerle birlikte hazırlıyor.

Ülkemizde benzer örneklerin söz konusu olması durumunda, Destkle.org üzerinden hazırlanacak olan ihtiyaç listesi ile kitleler tarafından destek toplanmaya başlayabilir. Yoksullara sıcak yemek yardımı yapmak isteyen bir aş evi, daha fazla yemek hazırlayabilmek için gıda ve pişirme gereçlerine dair ihtiyaç listesini hazırlayarak Destkle.org’da paylaştığında, maddi destek toplamaya nazaran çok daha kısa sürede gereksinimlerini elde edebilir. Kuruluşun ihtiyaçları içerisinden seçim yaparak, karşılamak istedikleri ihtiyaçları için temin edilecek e-ticaret sitelerine yönlendirilen destekçiler, güvenle ve şeffaf bir şekilde işlemlerini gerçekleştirme fırsatına sahip olurlar.

Pandemi ile birlikte ortaya çıkan ihtiyaçlar için…

Tüm dünya ile birlikte ülkemizi de ciddi bir şekilde etkileyen COVID-19 pandemisi sürecinde sosyal yardımlaşmanın ne kadar önemli olduğu bir kez daha fark ettik. Hem devlet hem de sivil toplum kuruluşları yardıma ihtiyacı olan ve dezavantajlı kesimler için yoğun destek çalışmalarına başladı. Bu noktada, toplumsal ihtiyaçları nakdi desteklere ek olarak ayni destekler ile karşılamaya çalışan sivil toplum kuruluşlarının, ihtiyaç duydukları malzemeleri listeleyip potansiyel destekçilerle paylaşabilmeleri ve yapılan destekleri yönetebilmeleri konusunda Destkle.org kritik bir rol oynuyor.

COVID-19 pandemisi ile birlikte toplumsal fayda için ayni destek talebinde bulunan kuruluşlardan biri Liverpool merkezli Brain Charity. Nörolojik rahatsızlıkları olan ve onları önemseyen insanları destekleyen yardım kuruluşu Brain Charity, hastalara tuvalet ve banyo malzemeleri, ıslak mendiller ve temizlik ürünleri gibi temel ihtiyaçlarını sunabilmek için ayni destek çağrısında bulunuyor.

Ülkemizde de salgınla mücadele sırasında ve sonrasında topluma ve bireye fayda sağlamaya odaklı organizasyonlar, yardım platformları ya da böyle bir amaç etrafında inşa edilen topluluklar, Destkle.org aracılığı ile ihtiyaç listelerini oluşturabilir ve kitlelerin desteği ile misyonlarını yerine getirme yolunda ilerleyebilirler. Ayni destekler için kitle fonlamanın özgün bir modeli olarak Destkle.org, yardım kuruluşlarının oldukça kısa bir sürede ve kolayca ihtiyaç listesini hazırlamasına ve geniş kitlelere paylaşmasına olanak sağlayacaktır. Tek başına değil, birlikte giderilecek ihtiyaçlarla, herkes için daha iyi bir yaşam mümkün kılınabilir.


X

Size en kaliteli hizmeti verebilmek için çerezlerden faydalanıyoruz. Detaylı bilgi