destkle nedir?


Bugünün dünyası hızla değişiyor ve bu değişim içinde herkes farklı şekillerde desteğe ihtiyaç duyuyor. 21. yüzyılın belki de en büyük ihtiyacı, toplumun refahını artırmak için belirli sorunlara çözüm geliştirmek adına kendini adamış hayırsever bir topluluğa sahip olmak. Hayırseverlik, insanlığı daha iyi hale getirmek için yapılan bir fikir veya eylemdir ve genellikle kâr güdüsü değil, empati ile yapılan fedakarlıkları içerir. Gerçek empati iyi niyetlerden daha fazlasıdır. Kendinizden uzaklaşarak başka birinin ayakkabılarıyla yürüme yeteneği olarak ifade edilebilir. Zamanla empati dediğimiz şey, diğer insanların dünyayı nasıl gördüğü konusunda bilinçli bir sezgiye dönüşür. Çevremizdeki insanları etkileyen daha iyi kararlar almamıza yardımcı olmak için bizler bu sezgiye güveniriz. Ancak bazen bu sezgiyle hareket ederek yapılan ayni ihtiyaçlara* yönelik çabalar, STK’ların “ikinci felaket” dediği şey haline gelebiliyor.

İkinci Felaket: Yaşanan bir afet ya da kriz sorasında destekçiler tarafından talep edilmeden gönderilen birçok gereksiz ve işe yaramayacak ürünün yarattığı operasyonel krizler.

Tonlarca ve tonlarca düzenlenmemiş, ihtiyaç duyulmayan, kullanılamayacak eşyalar… Hawaii'ye gibi sürekli yaz olan bir yere gönderilen kışlık ceketleri hayal edin ya da o kadar uzaklaşmadan Elâzığ depremi sonrasında deprem bölgesine gönderilen malzemeleri düşünün. Yardım amaçlı gönderilen bu malzemeler orada görev olan herkese ayrı bir iş yükü yarattı. Bu destekler, depremzedelere yardımcı olmaya çalışan ulusal veya yerel organizasyonlar aracılığı ile yapılsaydı sadece ihtiyaç duyulan malzemeler, ihtiyaç duyulduğu kadar gönderilmesi gönderilebilmiş olacaktı. Bu malların taşınmasının astronomik maliyeti ve yarattığı iş gücü ile sadece ihtiyaç duyulan malların sevk edilmesi arasındaki farkı düşündüğünüzde, Destkle.org’un ne olduğunu ve hangi amaca yönelik hayata geçirildiğini çok daha iyi anlayabileceksiniz.

Harekete geçmeden önce neyin GEREKLİ olduğunu tespit edin.

Kitle fonlama modelinin ayni ihtiyaçların karşılanması için kullanılması hedefiyle tasarlanan Destkle.org, tam da bu noktada kurtarıcı bir rol oynuyor. Bir istek listesi gibi çalışacak online ayni destek toplama platformu olarak temel amacı; sivil toplum kuruluşlarının amaçlarına ulaşmak için ihtiyaç duydukları malzeme ve ekipmanları destekçilerinden talep edebilmesi, bu süreçleri maksimum şeffaflıkla ve kolayca yönetebilmeleri, topluma/ihtiyaç sahiplerine daha fazla fayda sağlayabilmeleridir.
Kabul edelim yapılan maddi destekler her kâr amacı gütmeyen kuruluşun beslenmesi için büyük önem taşıyor. Ancak bugün geldiğimiz noktada hepimiz fon yaratmanın ne kadar zor olduğunu biliyoruz. Çünkü kâr amacı gütmeyen bir kuruluşun vizyonunun kutsal yanı destekçilerine 'gönüllü olarak' ve 'seçimlerine göre' yardımda bulunabilmeleri için imkân tanımaktır. Temeli kitlesel fonlamaya dayanan Destkle.org’un sivil toplum kuruluşları için sunduğu en iyi fırsatlardan biri, potansiyel destekçilerinin istek listelerini inceleyerek hangi ihtiyacı karşılamak istediklerine karar verebilmelerini ve bunun için harekete geçebilmelerini mümkün kılmaktır.
 
Kitlesel Fonlama: Bir projeye genellikle internet kanalıyla çok sayıda insan üzerinden küçük miktarlarda para toplayarak fon yaratma uygulaması olarak tanımlanmaktadır. Bu sistem kapsamında dünyada genel olarak ödül bazlı, hisse bazlı, borç bazlı ve bağış bazlı olmak üzere 4 tip kitle fonlama modeli uygulanmaktadır. Destkle.org, yeni bir yöntem olarak ayni destek bazlı kitle fonlama modelinin ülkemizdeki özgün bir örneğini oluşturmaktadır.

Eğer ihtiyaçlarınız için ne satın almanız gerektiğini biliyorsanız, destek istemenin daha iyi bir yolu olarak Destkle.org’un sunduğu aynı ihtiyaçlar için kitlesel fonlama yöntemini deneyebilirsiniz.
Maksimum verimlilik ve şeffaflık
Destkle.org üzerinden gündemlerindeki proje için destek toplamak isteyen sivil toplum kuruluşları, bu amaca uygun ihtiyaç listesini kolayca oluşturur ve gerek duyulan malzemeleri listelerine ekler. Bu ihtiyaç listesini destekçi veritabanına duyurur ve sosyal medya hesapları üzerinden paylaşırlar. Listeyi inceleyen potansiyel destekçiler, satın almak istedikleri ürünün sayfasından yapılan yönlendirme ile ürünün satıldığı e-ticaret sitesine geçerek satın alma işlemini gerçekleştirirler. Alınan ürünler doğrudan STK’nın belirtmiş olduğu adrese gönderilir ve onaylanan satın alma sonrasında ihtiyacın talep edilen miktarı listede dakikalar içinde güncellenir.
Şeffaflık, Destkle.org’un temel bir işlevidir. Destekçiler verdikleri desteklerin nereye gittiğini ve nasıl kullanılacağını bildiklerinde, verme sürecinde daha fazla güven duyarlar ve yapabilecekleri maddi katkılardan daha büyük meblağlarda ayni ihtiyaçları karşılarlar. Bazı destekçiler bir mağazayı ziyaret etmeyi, fiziksel olarak bir ürün seçmeyi, sivil toplum kuruluşunun ofisine gitmeyi ve onu bırakmayı tercih edebilir ancak çoğumuz verimlilik dünyasında yaşıyoruz. Satın almak istediğimiz her şeyin avucumuzdaki ekrandan daha uzakta olmaması gerektiğine inanıyoruz. Sadece dakikalar içinde sivil toplum kuruluşlarının ihtiyaçlarını karşılayabilecek adımların atılmasına olanak sağlıyoruz.
 Geleneksel destek toplama yöntemine yeni nesil bir alternatif olan Destkle.org’da oluşturulan istek listeleri, potansiyel destekçinin kuruluşa tam olarak nasıl yardımcı olduklarını bilmesini sağlar. İhtiyaç duyulan unsurların kitleler tarafından temin edilmesini sağlayarak yerel toplulukların somut bir etki yaratmasına katkı verirken verimsiz ayni desteklerin de önüne geçmiş olur.
Destkle.org destekçilere, STK’lara ve diğer organizasyonlara maksimum şeffaflık ve verimlilikle  destek olurken daha ‘etkili’ ve ‘tatminkar’ bir kişisel deneyim sunar.
 * Paraya değil, mal veya hizmete olan ihtiyacı ifade eder. İhtiyaçların nakit yerine mal ile karşılanması durumu ayni yardımı ifade eder. 

 


X

Size en kaliteli hizmeti verebilmek için çerezlerden faydalanıyoruz. Detaylı bilgi